Cristian este una din cele mai vechi asezari sasesti din Ardeal, primii colonisti germani venind aici in secolul XII. Dupa 1989 cei mai multi dintre sasi au emigrat in Germania sau Austria dar localitatea pastreaza inca puternice influente ale culturii saxone.
Specific pentru Cristian (si unic in Romania) este asemanarea cu New-York-ul prin faptul ca denumirile strazilor sunt in cifre, fiecare strada avand nume dat de populatie (atat in limba germana cat si in limba romana), dar nemarcat pe tablite.
Totodata localitatea Cristian este considerata capitala berzelor din Romania.
Primele date despre prezenta lor aici au fost consemnate in anul 1963 de catre Werner Klemm care a notat prezenta a 15 cuiburi ocupate. La recensamantul din 2004 au fost 29 de cuiburi ocupate si 95 de pui (153 de berze in total). In anul 2008, inainte de recensamant, se gaseau 30 de cuiburi ocupate.
In Cristian functioneaza un punct de observatie care filmeaza viata dintr-un cuib la sosirea perechii adulte in martie si pana la plecarea berzelor la sfarsitul lunii august. In aceeasi locatie, membrii asociatiei "Prietenii Berzelor" au infiintat si un adapost de berze ranite in care iarna 2007/2008 au fost ingrijite 6 berze.
Cetatea taraneasca din Cristian - este compusa din biserica fortificata si incinta de aparare. Biserica evanghelica (initial romanica dar reconstruita gotic pe la 1490), este monument istoric si poarta hramul "Sf. Servatius". Casa parohiala cu etaj a fost construita din piatra si caramida pe la 1500 si este de asemenea un monument istoric.
Casa muzeu - Muzeul Landlerilor din judetul Sibiu (monument de arhitectura din sec. XVII) - este compusa din 5 camere la etajul inaltat pe un parter pivnita. Muzeul satesc complex prezinta istoria, arta si cultura populatiei romanesti si germane.